Znalazłem w notesie teściowej patent na roladki schabowe. Są soczyste, a smak podbija wyjątkowy sos

Dodano:
Roladki wieprzowe Źródło: Shutterstock / page frederique
Te roladki schabowe w sosie grzybowym to prawdziwe mistrzostwo świata. Powiedziałbym, że to danie podwójnie grzybowe, bo wnętrze roladek kryje pieczarki, a do sosu wykorzystuje się grzyby leśne.

Przepis na te roladki znalazłem w notesie teściowej. Trochę mnie zdziwiło duszenie ich z grzybami, skoro w środku mają farsz z pieczarek, jednak ten zabieg okazał się strzałem w dziesiątkę. Mięso wychodzi wyjątkowo soczyste i aromatyczne.

Jak zrobić soczyste roladki schabowe?

Roladki mają bardzo klasyczny farsz: to cebula, pieczarki i dla przełamania smaku ogórek kiszony. Do tego najprostsze przyprawy, bo tylko sól, pieprz, musztarda i czosnek. W przygotowaniu roladek ważne jest, aby mięso rozbić dość cieniutko, ale nie porobić nim dziur. Dlatego najlepiej rozbijać delikatnie plastry mięsa pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej.

Roladki należy ciasto zawinąć, ja najczęściej wykorzystuję do tego sznurek, ale można też mięso spiąć wykałaczkami. Roladki potrzebują sporo czasu na duszenie, w grzybowym sosie, ale to dzięki temu są naprawdę miękkie i aromatyczne.

Rada: jeśli nie masz świeżych leśnych grzybów, możesz wykorzystać suszone (uprzednio namoczone). Do roladek można zrobić także sos pieczarkowy, wówczas zamiast leśnych grzybów wykorzystaj pieczarki i postępuj jak w przepisie.

Przepis: Roladki schabowe z sosem grzybowym

Tradycyjne danie dla całej rodziny lub na przyjęcie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 8 plastrów schabu
  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

na sos:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 300 g leśnych grzybów
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPlastry schabu rozbij cienko, dopraw z obu stron solą i pieprzem. Cebulkę i pieczarki drobno pokrój (pieczarki można zetrzeć na tarce). Podsmaż cebulkę na oliwie i dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż wszystko się zrumieni i wchłonie płyn. Ogórki podziel na ćwiartki.
  2. Zawijanie roladekKażdy plaster schabu posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną musztardy, na to połóż cebulę z pieczarkami i kawałek ogórka. Zawiń niczym kopertę i zwiąż sznurkiem albo zepnij wykałaczkami.
  3. Duszenie roladek i robienie sosuW dużym rondlu rozgrzej oliwę i smaż roladki z obu stron na złoto. Na osobnej patelni podsmaż cebulkę z grzybami leśnymi. Dodaj do cebuli i grzybów masło i przerzuć do rondelka z roladkami. Zalej wodą tak, aby tylko lekko przykryć roladki. Gotuj na wolnym ogniu godzinę.

Jak podawać roladki schabowe?

Dla mnie roladki schabowe ze względu na to, że wymagają nieco pracy, to obiad idealny na niedzielę lub inny wolny dzień. To danie, które można śmiało podać gościom. Mięso najlepiej smakuje podane z tłuczonymi ziemniakami i surówką. Ja najczęściej robię do roladek buraczki albo kapustę kiszoną, ale może to być także surówka z marchewki, surówka z selera albo sałatka z kiszonych ogórków.

Roladki schabowe bez problemu można odgrzać na drugi dzień, dlatego za jednym razem można zrobić wyjątkowy obiad na dwa dni.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...